PANIKA: Povsod po Sloveniji zmanjkuje nafte! Vas zanima, zakaj?

Socialna omrežja so danes polna objav o pomanjkanju goriva na bencinskih črpalkah. Bralci iz vseh koncev Slovenije poročate o tem, da je zmanjkalo nafte.

Naša terenska ekipa je na terenu preverjala, kaj se dogaja in se tudi prepričala, da je dejansko prišlo do pomanjkanja nafte. V torek se bodo cene naftnih derivatov spet povišale, to pa je sprožilo verižno reakcijo pomanjkanja fosilnih goriv.

petrol gorivo
Foto: Simbolična fotografija

Potrošniki kupujejo nafto v večjih količinah

Ponovno smo priča pretiranemu kupovanju nafte na zalogo. Ljudje ponovno nafto tankajo v več sto-litrske sode in cisterne. Pri tem velja opozorilo, da je prepovedano točiti gorivo v posode, ki niso atestitane. Številni kmetje in posamezniki, ki so bolj odvisni od povišanih cen goriva, ki jim bomo priča v prihodnjih dneh, nafto kupujejo na zalogo.

Naftne družbe naj bi zadrževale svoje zaloge

Iz različnih virov danes prihajajo v javnost tudi govorice, da naj bi naftne družbe namensko zadrževale svoje zaloge nafte. S torkom, ko naj bi se derivati podražili, bi si na ta način zagotovili večje dobičke.

V torek začnejo veljati nova pravila za oblikovanje cen na bencinskih servisih. Dizel in bencin se bosta predvidoma opazno podražila, cene bodo podobne kot na Hrvaškem.

Na dogajanje se je odzval tudi premier vlade dr. Robert Golob, ki pravi: »Gre za prehod iz nekega izkrivljenega stanja v vseh pogledih v neko novo stanje, ki bo predvidljivo za potrošnike, trgovce in bankirje, ki morajo financirati celoten posel in državni proračun.« Golob je prst kritično uperil v ukrep Janševe vlade, ki je najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina tako na avtocestah kot zunaj njih zajezila pri 1,56 evra za liter, v primeru dizla pa pri 1,668 evra.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: