Odkrili podjetja, ki so goljufala s sestavinami za razkužila za roke!

S čim si pravzaprav razkužujemo roke? Je v dozirnikih za razkužila res pravo razkužilo? To so bila ključna vprašanja, s katerimi so se ukvarjali inšpektorji na Nizozemskem, ki so preverjali upoštevanje korona pravil na terenu.

Prav nič ne pomagajo vsi preventivni ukrepi, ki jih izvajamo širom sveta, če se dogajajo goljufije na področju zdravstvene preventive. V zadnjih šestih mesecih sta inšpekcijski službi ILT in NVWA pri desetinah podjetjih ugotovili goljufije na področju razkužil.

Ne samo podjetja, ki ponujajo “razkužila”, goljufali so tudi proizvajalci

Njihovi izdelki niso bili v skladu s pravili. Na primer, odstotek alkohola je bil včasih prenizek, nalepka je bila napačna ali pa steklenice niso bile primerno napolnjene. To je razvidno iz podatkov, ki jih je zahteval RTL Nieuws. Inšpektorji so tako samo na Nizozemskem izdali kar 82 opozoril, eno izmed podjetij pa je v razkužilo za roke umešala celo klor, zaradi česar je bil izdelek umaknjen s tržišča.

Z začetkom epidemije svetovnih razsežnosti se je pojavilo veliko podjetij, ki so se prestrukturirala in specializirala tudi za proizvodnjo razkužil ter drugih zaščitnih sredstev. Zato je bilo nujno, da je ostrejši nadzor pričela izvajati tudi inšpekcija.

razkuzevanje rok
Simbolična fotografija. Foto: pexels

Veliko povpraševanje je terjalo svoj varnostni davek

Inšpekcije so izdale 82 opozoril. Ena družba je bila obsojena na kazen zaradi vključitve prepovedane snovi klora v ročni gel. Izdelek je bil umaknjen s trga. Ministrstvo za infrastrukturo in vodno gospodarstvo na Nizozemskem se je zato zaradi velikega povpraševanja po razkužilih odločilo za uvedbo začasne izjeme, ki je podjetjem olajšala trženje razkužil. Običajno mora te izdelke najprej odobriti odbor za registracijo fitofarmacevtskih sredstev in biocidov (Ctgb).

Po navedbah inšpektorjev so podjetja, ki so prej na primer izdelovali sladoled ali pivo, v času prvega vala epidemije začeli proizvajati dezinfekcijske gele.

Inšpektorji na Nizozemskem so tako preverili več kot 70 podjetij. Po inšpekcijskih pregledi se je tako 25 podjetij odločilo, da bodo prenehali izdelovati razkužila.

Nadzor je med drugim pokazal tudi, da so se številni kozmetični izdelki promovirali kot razkužila. To je bil razlog, da so morali trgovci umakniti več kot 1000 oglasov in reklamnih kampanij, ki so zavajale kupce.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: