Boris Krivec iz okolice Maribora, oče skoraj 6-letnega Tea, ki je pred skoraj letom dni med oživljanjem umrl na mariborski pediatrični kliniki, je po poročanju Večera za sinovo smrt kazensko ovadil zdravnika pediatra Roberta Pogorevca. Prav ta zdravnik je bil ovaden že v primeru Nekrep leta 2011, čeprav ga je potem sodnica oprostila obtožb. Spomnimo, šlo je za dečka Bora Nekrepa, ki je umrl zaradi malomarnosti zdravnice Zlatke Kanič. Za soobtoženega zdravnika Pogorevca tedaj ni bilo dokazov, da bi bil kriv umora iz malomarnosti.

Tožilstvo čaka na ugotovitve nadzora zdravniške zbornice

Kot navajajo, ga je kazensko ovadil mariborski policiji zaradi kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Policija je zadevo obravnavala in jo predala pristojnemu tožilstvu, kjer pa še ne morejo sprejeti nobene odločitve, saj čakajo na ugotovitve nadzora Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) v zvezi s tragično smrtjo malega bolnika.

Opravljen izredni interni strokovni nadzor

Očetovo ustno kazensko ovadbo sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Maribor 4. aprila lani je potrdil tudi tamkajšnji tiskovni predstavnik Miran Šadl. Slednji pravi, da je bil v obravnavani zadevi že izveden izredni interni strokovni nadzor, ki ga je odredilo vodstvo UKC Maribor. Z zbranimi ugotovitvami pa so septembra lani seznanili tudi Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Darko Simonič, vodja mariborskega tožilstva, je Večeru sporočil, da zadeva obravnava pristojna tožilka, ki pa še opravlja določene poizvedbe in ni sprejela dokončne odločitve. Neuradno tudi zato, ker se je odbor za strokovno-medicinska vprašanja odločil, da v UKC Maribor izvede izredni strokovni nadzor z namenom presoje zdravljenja pacienta.

Odvetnica čaka ugotovitve nadzora ZZS

In četudi je zdravnik Pogorevc o tragičnem dogodku med drugim povedal, da so starši navkljub vsem njihovim naporom in strokovnim ukrepom, če njihov otrok umre, neizmerno prizadeti. Tega nekateri po njegovem ne morejo prenesti in sprejeti, zato se zatečejo obtoževanju v upanju, da jih bo iskanje krivca vsaj malo potolažilo. Spregovorila je tudi očetova odvetnica Vanja Jelen Polanc iz Maribora, ki je dejala, da je staršem umrlega bolnika zelo hudo, saj se že leto dni od njegove smrti pri državnih organih nič ne premakne. S Teovim očetom sta želela vpogledati tudi v tožilski spis, a so jim za zdaj odklonili, ker čakajo ugotovitve nadzora ZZS glede tragičnega dogodka.