Obdolžen je umora brezdomca v Mariboru, zdaj zanika svojo identiteto

Mariborski sodnici Danili Dobčnik Šošterič je v četrto vendarle uspelo končati predobravnavni narok zoper Tomija Kolarja, poroča spletni portal Maribor24.si.

Foto: Maribor24.si

Mariborski sodnici Danili Dobčnik Šošterič je v četrto z velikimi težavami vendarle uspelo končati predobravnavni narok zoper Tomija Kolarja, obtoženega, da je novembra lani v zapuščenih prostorih nekdanjih mariborskih zaporov umoril svojega 41-letnega brezdomskega kolega. Obdolženi je zahteval njeno izločitev in še naprej trdi, da ni Kolar.

Potem ko sta ga na prejšnjih predobravnavnih narokih zastopala že dva odvetnika po uradni dolžnosti, a je obdolženi oba odslovil, ga je tokrat zastopal Viktor Osim, a se tudi z njim ni razumel najbolje.

Nepravilna kvalifikacija?

Obdolženi je že prej zavrnil možnost priznanja krivde, Osim pa je danes predlagal preklic dokaznega predloga njegovega predhodnika Saše Jenčiča po zaslišanju izvedenca psihiatrične stroke, saj obdolženi trdi, da ni Tomi Kolar. Ob tem je predlagal, da se sodišče odloči na podlagi 329. člena zakona o kazenskem postopku, ki mu dovoli izvesti tudi dokaze, ki niso bili predlagani ali pa jih je predlagatelj umaknil.

Zagovornik je ob tem podal še ugovor pravne narave glede očitkov obtožnice, da je šlo v obravnavanem primeru za nepravilno kvalifikacijo, saj obdolženi uboja naj ne bi storil na grozovit način.

Brezdomec s povzdignjenim tonom nad sodnico

Od tu dalje je besedo v prevzel Kolar, ki se je s povzdignjenim tonom večkrat sporekel s sodnico, zaradi česar je najprej na kratko prekinila narok, po odmoru pa zavrnila zahtevo obdolženega za njeno izločitev. Še pred tem ji je očital laži in nepravilno vodenje postopka, zahteval je, da se opravi DNK analiza in da sodišče ugotovi njegovo identiteto.

Čeprav mu je sodnica večkrat razložila, da je predobravnavni narok namenjen zgolj podaji dokaznih predlogov in ne vsebinski obravnavi obtožnice, je ni poslušal in je zahteval, da se postopek proti njemu prekine, saj da ni niti enega dokaza ali relevantne priče zoper njega, pač pa zgolj en sam indic v obliki manjše sledi na nožu.

V priporu od novembra lani

Tožilka Mateja Artenjak je po tistem, ko je sodnica le uspela prekiniti obdolženca, ponovila, da vztraja pri vseh predlaganih dokaznih predlogih, ob tem pa predlagala še zaslišanje uslužbenke Centra za socialno delo Maribor, ki je bila v stikih s Kolarjem. Sodnica je slednjega pozvala, da morebitne dodatne dokazne predloge vloži pisno ali na sami glavni obravnavi, začetek očitno zelo težavnega sojenja pa razpisala za 11. maj.

38-letni Kolar naj bi 23. novembra lani v zapuščenih prostorih poleg največjega mariborskega nakupovalnega središča vzel življenje drugemu brezdomcu, s katerim sta bivala v istih prostorih, a bila že nekaj časa sprta. Morilec naj bi se žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora.

Policisti so Kolarja prijeli še isti dan, ko se je zgodil umor, in sicer v kraju Osluševci, ko je peš hodil proti meji s Hrvaško. Od takrat je v priporu.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: