NEVERJETNA PREVARA: Z ukradenimi osebnimi podatki jemal kredite!

Osumljenec je na neverjeten način pridobil osebne podatke oškodovancev in si pridobil veliko premoženjsko korist, poroča spletni portal Maribor24.si.

Foto: Maribor24.silicija, prevara

 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v preteklem tednu, zaradi suma storitve večih kaznivih dejanj Overitev lažne vsebine po 253. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in Zlorabe osebnih podatkov po 143. členu KZ-1, pridržali 5 oseb.

V postopku so ugotovili, da je en osumljenec z najmanj dvema oškodovancema, lastnikoma stanovanj, sklenil najemni pogodbi za najem stanovanja in na podlagi najemnih pogodb pridobil njune osebne podatke. Po pridobitvi njunih osebnih podatkov je na Upravnih enotah, v imenu lastnikov stanovanj, sprva lažno prijavil izgubi osebnih izkaznic, takoj zatem pa podal vlogi za izdajo novih osebnih izkaznic. Ob tem je uslužbence upravne enote spravil v zmoto tako, da je k vlogi za izdajo osebne izkaznice priložil svojo fotografijo, so sporočili s PU Maribor.

Do velike premoženjske koristi

Po tem, ko je prejel tako izdelani novi osebni izkaznici, si je od treh oškodovancev izposodil denarna sredstva in z njimi v imenu lastnikov stanovanj sklenil posojilne pogodbe kot posojilojemalec, za zavarovanje posojil pa je posojilodajalcem zastavil tudi nepremičnini oškodovancev oz. lastnikov stanovanj na način, da je v zmoto glede njegove identitete spravil tudi notarja, ki je potrdil veljavnost sklenjene pogodbe na osnovi neprave osebne izkaznice.

Z navedenim si je pridobil veliko premoženjsko korist v skupni višini več kot 50.000 evrov.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so opravili 4 hišne preiskave na območju Maribora, Kranja, Celja in Ljubljane. Po zaključku zbiranja obvestil so 4 osebam pridržanje odpravili, saj so prenehali zakonski razlogi za pridržanje, enega  osumljenca pa so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. Preiskavo je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, so še sporočili s PU Maribor.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: