Najboljši nasveti za čiščenje oken v hiši

Čista, bleščeča okna lahko polepšajo celoten videz vašega doma, tako da naravna svetloba lepo osvetli vaše bivalne prostore. Vendar pa doseganje kristalno čistih oken brez lis in umazanije zahteva uporabo prave tehnike in pripomočkov.

V tem članku vam bomo ponudili strokovne nasvete za čiščenje oken v vaši hiši, s katerim boste resnično zadovoljni.

1. Pripravite si potrebne pripomočke za čiščenje

Preden se lotite čiščenja oken, si pripravite vse osnovne pripomočke. Običajno boste potrebovali vedro, strgalo, krpo iz mikrovlaken ali papirnate brisače, ki ne puščajo vlaken, čistilnik ali gobico, čistilo za čiščenje oken in lestev ali pričko za težje dostopna okna.

2. Pomembno je vreme in čas dneva

Izberite dan, ko je zunaj nekolimo manj sončno, ali celo oblačno. Čiščenje oken na sončen dan lahko povzroči, da se čistilo za stekla hitro posuši in za seboj pusti lise. Poleg tega se izogibajte čiščenju oken, ko so izpostavljena neposredni sončni svetlobi, saj lahko vročina povzroči tudi dodatne lise.

čiščenje oken stanovanje
Foto: pixabay

3. Očistite prah in umazanijo

Čiščenje oken pričnite z mehko krtačo ali s sesalnikom z nastavkom za krtačo. Tako lažje odstranite morebitno umazanijo, prah ali pajčevino z okenskih okvirjev, oziroma z okenskih polic. Tako boste preprečili širjenje umazanije in praskanje stekla med postopkom čiščenja.

4. Izberite kakovostno čistilo za stekla

Ko je v načrtu čiščenje oken, imate več možnosti. Svetujemo vam uporabo čistila za stekla Stelex, lahko  pa ga pripravite sami. Vse kar potrebujete, sta voda in kis v razmerju 1:1. Tretja možnost je, da zmešate vodo in blag detergent za pomivanje posode. Izogibajte se uporabi močnih kemikalij, ki lahko poškodujejo vaša okna ali škodijo okolju.

5. Čiščenje oken pričnite z brisalcem iz gume

Brisalec iz gume je vsestranski pripomoček za doseganje učinka čistih oken brez madežev. Začnite tako, da popršite okno s svojo čistilom za stekla Stelex. Nato začnite čistiti v zgornjem kotu okna in povlecite brisalec vodoravno čez steklo, tako da se vsakič pobrišete tudi del že očiščenega stekla. Po vsakem potegu obrišite gumo brisalca s krpo ali s papirnato brisačo. Ta postopek ponavljajte, dokler ne očistite celotnega okna.

moški na oknu
Foto: pixabay

6. Rešite se trdovratnih madežev

Na trdovratne madeže ali lepljive ostanke nanesite majhno količino čistila za stekla neposredno na umazanijo. Počakajte nekaj trenutkov, da se umazanija zmehča, nato pa madež nežno zdrgnite z neabrazivno gobo ali krpo. Stekleno površino sperite s čisto vodo in nadaljujte z brisanjem oken, kot je opisano v 5. koraku.

7. Okna očistite s krpo

Po končanem čiščenju oken z brisalcem, uporabite krpo iz mikrovlaken ali papirnate brisače, ki ne puščajo vlaken, da posušite robove in kote oken. Preverite morebitne preostale črte umazanije ali lise, ki jih je pustil brisalec in jih odstranite s krpo ali brisačo.

8. Očistite okenske okvirje in police

Ne pozabite očistiti okenskih okvirjev in polic. Obrišite jih z vlažno krpo ali gobo na katero nanesete čistilo za stekla Stelex. Temeljito jih posušite, da preprečite poškodbe zaradi vode in nastanek plesni.

S pravimi tehnikami in s pripomočki lahko čiščenje vaših oken postane preprosto in hitro opravilo. Če boste upoštevali strokovne nasvete v tem članku, boste lahko uživali v brezhibno čistih oknih brez lis. Ne pozabite si vzeti časa in bodite temeljiti ter vedno imejte v mislih tudi varnosti pri čiščenju oken. Zlasti, ko morate uporabite lestev, oziroma dostopati do visokih oken.

stelex_cover

Vsebino omogoča: Šampionka

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: