Mineva 75 let od poboja 100 frankolovskih žrtev na Stranicah

Slavnostna govornica žalne komemoracije ob 75. obletnici poboja 100 frankolovskih žrtev na Stranicah je bila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, mag. Ksenija Klampfer.

100 frankolovskih žrtev
Foto: OZSČ Dravinjske doline

Frankolovski zločin je bil povračilni ukrep za smrt enega najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, vodje celjskega okrožja in deželnega svetnika Antona Dorfmeisterja, katerega je 12. februarja 1945 smrtno ranila Bračičeva brigada, ko se je le- ta v avtomobilski koloni vračal z poroke.

Komemoracije so se udeležili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov Dravinjske doline, ki trdno stojijo za besedami, da se takšni zločini ne bi smeli nikoli več dogoditi.

12. februarja 1945, komaj tri mesece pred osvoboditvijo je nemški okupator storil enega najhujših množičnih zločinov na Spodnjem Štajerskem v času okupacije.

“Čeprav je bil to eden izmed mnogih in niti ne zadnji zločin med vojno, pa dogajanje na Stranicah, ki je v ljudskem izročilu in zgodovinskem spominu bolje ohranjeno pod imenom frankolovski zločin, vendarle izstopa zaradi dveh stvari. Prva je ta, da je v zameno za življenje enega Nemca okupator umoril sto Slovencev, druga pa je način njihove usmrtitve, ki po svoji brutalnosti dodatno izstopa,” so zapisali na ce-nob.si.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: