Z zbranimi obvestili in dokazi so preiskovalci pridobili sodne odredbe, da se pri osumljencih zaradi suma storitve omenjenih kaznivih dejanj opravijo osebne in hišne preiskave. Na podlagi sodnih odredb so na območju policijskih uprav Nova Gorica in Maribor opravili skupaj 42 preiskav, od tega 5 osebnih preiskav, 10 preiskav osebnih vozil, 10 preiskav zasebnih prostorov in 17 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih subjektov, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. V operativnih aktivnostih je sodelovalo 59 preiskovalcev NPU in 85 kriminalistov in policistov s policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper.

Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Prostost je bila odvzeta osmim osumljencem

Pri izvedbi odrejenih osebnih in hišnih preiskav je bila odvzeta prostost 8 osumljencem, v policijskem pridržanju je ostalo 6 osumljencev. Omenjene osumljence bodo danes s kazensko ovadbo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj, in sicer zlorabe prostitucije po 175. členu KZ-1, trgovine z ljudmi po 113. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. člena KZ-1.

Kriminalistična preiskava je bila zelo zahtevna. Osumljenci so bili namreč zelo dobro organizirani in zelo dosledni pri skrivanju izkoriščanja prostitucije. Veliko truda in denarja so vložili v prikazovanje, da gre za izvajanje zakonite gospodarske dejavnosti, zato je bilo zbiranje dokazov zelo oteženo. Poleg tega pa gre za primer, ko je bila pridobljena velika premoženjska korist in je bilo treba v preiskavi analizirati celoten bančni promet gospodarske družbe od leta 2014, ki je obsegal izjemno veliko število denarnih transakcij.

Po neuradnih informacijah ter poročanju 24ur.com naj bi bila v kaznivo dejanje vpletena Dejan Šurbek, lastnik kluba Marino ter Jože Kojc, lastnik wake parka v Dupleku.