Letos že 14,2% porast kriminala, kar 27% osumljencev je tujcev

Na območju ljubljanske policijske uprave so preiskali večje število kaznivih dejanj, zoper več osumljencev je bil odrejen pripor. Za zagotavljanje varnosti izvajamo usmerjene poostrene nadzore in na varnostno obremenjena območja napotujemo več policistov.

policija marica
Foto: policija.si

Pri pregledu stanja javne varnosti je bilo ugotovljeno, da so mestne enote policije na območju Policijske uprave Ljubljana v letu 2023 (do 31. 8. 2023) skupaj obravnavale 10.336 kaznivih dejanj, kar je v primerjavi s predhodnim letom za 14,2 % več. To je razlog, da so za zagotavljanje večje javne varnosti policisti v zadnjem času (od meseca julija dalje) na določenih območjih izvajali poostrene nadzore z namenom obvladovanja kriminalitete. Gre predvsem z ulično kriminaliteto, kjer so izvedli večje število različnih policijskih postopkov.

Tudi 4,5% osumljencev je iz Maroka, Alžirije in drugih držav vpliva na porast kriminala

Policisti so ob tem ugotovili, da gre v večini primerov za osumljence, ki so državljani Slovenije, in sicer v nekaj več kot dveh tretjinah vseh primerov (73%). Manjši procent (3%) gre za državljane ostalih evropskih držav.

Nekaj manj kot tretjina (24%) je državljanov t.i. tretjih držav. Med njimi so večinoma državljani Bosne in Hercegovine, Srbije in Kosova. Od vseh osumljencev približno 4,5% predstavljajo osumljenci iz preostalih tretjih držav, kot sta naprimer Alžirija in Maroko ter ostale.

policija marica
Foto: policija.si

Kako ravnati v primeru, da ste žrtev kriminalnega dejanja?

V kolikor postanete žrtev, je pomembno, da o tem takoj obvestite policijo. Pomembno je tudi takojšnje obveščanje policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje.

To pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem policiji podajo informacije. S tem bodo tovrstna kazniva dejanja preprečena ali v največji možni meri zaznana, preiskana in storilci ustrezno procesuirani. Zato ob tej priložnosti policisti pozivajo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, da o tem takoj obvestijo policijo na številko za nujne primere 113. Informacije lahko podate tudi anonimno na 080 1200.

Preberite tudi: V Ljubljani rop sredi belega dne: Poškropil ga je s solzivcem in ukradel denarnico

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: