Kruh je postal smrtni sovražnik!

Ali ste vedeli, da je v kruhu in drugih izdelkih iz testa je skrite največ soli. Strokovnjaki zato že nekaj časa opozarjajo, da prekomerno uživanje soli lahko povzroča previsok krvni tlak in številne druge bolezni. 

Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Prekomeren vnos soli velike težave povzroča tako starejšemu prebivalstvu, kot tudi mladim. Čeprav v mladih letih tega ne zaznamo pa se zdravstvene težave lahko z leti zaradi tega stopnjujejo.

Kruh in drugi pekovski izdelki

Kruh in drugi izdelki iz testa sami po sebi ne vsebujejo prevelikih količin soli, a jih jemo v prevelikih količinah. Rezina kruha naj bi vsebovala okoli 120 miligramov soli, te pa se lahko s prekomernim uživanjem pekovskih izdelkov hitro nabere. V povprečju tako kilogram kruha vsebuje 13 gramov soli, nekatera pekovska peciva pa ga vsebujejo do kar 4,7 odstotka svoje teže.
Priporočen dnevni vnos soli je 5 gramov na dan

Zadnje raziskave so pokazale, da Slovenci dnevno v telo vnesemo okoli 14 gramov soli, od tega kar približno 40 odstotkov s kruhom in pekovskimi izdelki. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa ob tem opozarja, da je priporočen dnevni vnos soli zgolj 5 gramov.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: