Komunalna podjetja tik pred kolapsom

Odpadki predstavljajo vse večjo grožnjo človeštvu. Tej problematiki nismo izvzeti nisi Slovenci, saj so naša komunalna podjetja tik pred kolapsom.

smeti
Simbolična fotografija. Foto: Pixabay

Zadušili se bomo v odpadkih

Čeprav Slovenci veljamo za ekološko zelo osveščen narod, se smetem, ki nas vse bolj dušijo, ne moremo izogniti. Slovenska komunalna podjetja se namreč soočajo s kolapsom sistema prevzemanja komunalne odpadne embalaže.

Po črnem scenariju se bo do konca leta 2020 pri komunalnih podjetjih nakopičilo več kot 65.000 ton komunalne odpadne embalaže, kar je skoraj polovica komunalne odpadne embalaže, ki jo komunalna podjetja v Sloveniji zberejo v enem letu.

Za Slovenijo tolikšna količina odpadkov lahko v prihodnosti pomeni nepredstavljivo okoljsko in gospodarsko škodo. Po poročanju gospodarske zbornice se je na dvoriščih in v skladiščih komunalnih podjetij zaradi zastojev prevzema komunalne odpadne embalaže s strani družb za ravnanje z odpadno embalažo zgolj v januarju 2020 dodatno nakopičilo 5.700 ton odpadne embalaže, obenem pa ostajajo neprevzete količine še iz leta 2018 in 2019 v obsegu preko 7.000 ton, kar skupaj znaša več kot 12.700 ton neprevzete mešane odpadne embalaže. Kopičita se tudi steklena in lesena embalaža.

Prav z namenom reševanja omenjene okoljske problematike se v prihodnjih mesecih obeta več posvetov in konferenc, kako rešiti situacijo, predvsem pa je prvi korak v ljudeh samih, pravijo strokovnjaki.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: