Kava: Koliko skodelic kave na dan je priporočljivo spiti?

Kava lahko hitro postane droga. Koliko skodelic kave na dan je še priporočljivo spiti in kdaj kava lahko postane vaš sovražnik?

Številne ljudi dodobra zbudi že prva jutranja kava. Drugi lahko kavo pijejo tudi pozno zvečer in bodo kljub temu lahko brez vsakršnih težav zaspali. V katero kategorijo kavoholikov spadate vi?

Kava vpliva na zdravje možganov

Kava vpliva na naše možgane. Preveč popite kave namreč lahko vpliva na zdravje naših možganskih celic. Ljubitelji kave, ki na dan spijejo več kot šest skodelic kave, imajo večjo verjetnost demence. Strokovnjaki so ugotovili, da je možnost za demenco kar 53 odstotkov višja, kot pri tistih, ki spijejo manj kave.

Raziskavo o vplivu kave na naše možgane so izvedli na vzorcu 18.000 oseb, starih od 37 do 73 let. Avstralski znanstveniki so ob tem odkrili, da je poleg demence tudi večja možnost možganske kapi. Osebam, ki spijejo preveč kave, se zmanjša površina možganske skorje, piše soavtorica študije, dr. Kitty Pham.

Kakšna je rešitev prekomernega uživanja kave?

Če se kljub zgoraj navedenim dejstvom ne morete izogniti kavi, oziroma zmanjšati količino popite kave, obstaja vsaj ena zasilna rešitev. Elina Hyppönen, raziskovalka, predlaga, da za boljšo hidracijo telesa popijete poleg vsake skodelice kave tudi kozarec vode.

Preberite tudi: Najstniki, ki kadijo travo imajo višje tveganje za nastanek depresije 

 

 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: