Ljubitelji sobnih rastlin imamo vse dni v letu veliko dela. Pravilna nega, v katero spada zalivanje, dognojevanje in presajanje, bo vaše sobne rastline naredila v prave zelene krasotice.

Pri oskrbi rastlin, ki jih gojimo v lončkih je eden najbolj pomembnih ukrepov ravno pravilno zalivanje. Natančnega doziranja ni mogoče napisati posplošeno, vendar pri tem opravilu predvsem pazimo, da rastlin ne zalijemo preveč. V povprečju rastline zalivamo 2 do 3 krat mesečno. Le redke sobne lončnice potrebujejo bolj pogosto dodajanje vode.

sobne rastline

Naj vaše sobne rastline postanejo vaš ponos

Pogostost zalivanja je seveda tudi pogojena z temperaturami in zračno vlažnostjo, ki jih imamo v stanovanju. Prepogosto po malem zalivane rastline največkrat propadejo zaradi gnitja korenin. Cvetoče rastline lahko ob tem še dognojite.

Vlago sobnim rastlinam zagotovite tudi tako, da jih združite v skupine ter jih večkrat dnevno pršite s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo.

sobne rastline

Na sobnih rastlinah pa tudi na tistih, ki jih v notranjih prostorih hranimo le v zimskih mesecih, se zaradi suhega zraka radi pojavijo rastlinski škodljivci. Pogoste so na primer listne uši. Da jih boste hitreje opazili, lahko med sobne rastline postavite majhne rumene lepljive ploščice. Takoj ko jih zaznate, pa uši zatrete z ekološkim insekticidom na osnovi naravnega piretrina.

sobne rastline

Bodite pozorni na morebitne pršice

V toplih in suhih prostorih se rade pojavijo tudi pršice. Prvi znak je spremenjena barva listov; ti postajajo neenakomerno zeleni ali rumeni. Če si boste s povečevalnim steklom ogledali spodnjo stran listov, boste videli množico rjavkastih drobnih živalic, ki se premikajo po površini. Ker lahko ta škodljivec rastlino popolnoma uniči, še pravočasno ukrepajte z ekološkim pripravkom na osnovi kalijevih soli.

sobne rastline

Eurogarden vam želi veliko lepih pričakovanj in trenutkov v tem mirnem zimskem mesecu. Več nasvetov in informacij najdete na www.eurogarden.si.

Preberite tudi: Nasvet: Zakaj imeti vrtni traktor Ramda 

Oglasno sporočilo.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: