INA in MOL dobila odobritev za prevzem OMV-a Slovenija

INA bo kot članica Skupine MOL povečala svoj delež v OMV Slovenija s sedanjih 7,75 odstotka na 33 odstotkov, poroča portal 24sata. Prevzem je predviden do drugega četrtletja 2023.

Foto: pixabay.com

Skupina MOL, katere članica je INA, je prejela soglasje Evropske komisije, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za prevzem 92,25-odstotnega deleža v OMV Slovenija.

Soglasje prihaja po podrobni analizi morebitnega prevzema maloprodajne mreže OMW Slovenija s strani Skupine MOL. Kot predpogoj za pozitivno odločitev Evropske komisije o prevzemu OMV bencinskih črpalk je skupina MOL marca 2023 vložila ugovor na prodajo 39 bencinskih servisov Shellu iz njegove bodoče enotne maloprodajne mreže v Sloveniji.

Avstrijska energetska družba OMV je že v začetku leta 2021 sporočila, da namerava v okviru programa prodaje naložb prodati 120 bencinskih servisov v Sloveniji. OMV ima v Sloveniji bencinske servise pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont.

Zaključek posla z OMV Slovenija je predviden do 30. junija 2023

Na ravni Skupine MOL so prepričani, da bo ta transakcija in dokončanje korektivnih ukrepov za zaščito tržne konkurence še okrepila tržno konkurenco v Sloveniji, saj bo nastop močnega drugega igralca ustvaril pritisk na prevladujočo storitev družbe MOL. dobavitelja in bo prinesla boljše cene in kakovost za vse kupce v Sloveniji.

Zaključek posla z OMV Slovenija je predviden do 30. junija 2023. Hkrati se bo uveljavil dogovor med MOL in INA, kot članicama Skupine MOL, po katerem bo INA povečala svoj delež v OMV Slovenija s sedanjih 7,75 odstotka na 33 odstotkov. Prevzem poslovanja OMV v Sloveniji bosta Ini in MOL omogočili, da bosta v večji meri kot danes uporabljali celotne proizvodne, logistične in rafinerijske zmogljivosti v širši srednjeevropski regiji, Skupina MOL pa bo v partnerstvu z Ino postala drugi največji akter na slovenskem trgu.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: