En mrtev, drugi v kritičnem stanju zaradi zaužitja jesenskega podlesnika!

Iz UKC Ljubljana so danes sporočili, da je zaradi zastrupitve po večdnevni borbi življenje izgubila ena oseba, še ena oseba pa je v kritičnem stanju.

Namesto čemaža sta osebi nabrali strupeno rastlino – jesenski podlesnik. Zaužitje rastline je bilo žal usodno, pri tem pa doc. dr. Miran Brvar, dr. med., opozarja, da bodite pri nabiranju rastlin izredno previdni.

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana, je povedal: “Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.«

 

Foto: Miran Brvar

»V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali,« je še opozoril doc. dr. Miran Brvar, dr. med.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: