DROGA: Kriminalisti korak bližje širši združbi kriminalcev

Mariborski kriminalisti so v torek v zvezi z novembrsko kriminalistično preiskavo, v kateri so v gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici zasegli večje količine konoplje, pridržali slovenskega državljana. Ta se je v priporu pridružil že prej prijetim trem državljanom Srbije, policija pa nadaljuje preiskavo, poroča Maribor24.si.

Foto: pixabay

Kot je danes, 8. decembra, pojasnil vodja kriminalistov Policijske uprave Maribor Robert Munda, naj bi prijeti slovenski državljan nabavljal različne vrste materialov, skrbel za finančno poslovanje in sredstva za obratovanje najetega poslopja ter plačeval stroške.

Za zdaj po besedah Munde še ni jasno, ali je imel pri tem širšo vlogo in so s tem kaznivim dejanjem povezani še drugi sostorilci ali celo organizirana kriminalna združba, zagotovo pa bodo nadaljevali preiskavo in skušali odkriti še kaj več.

“Takšne dejavnosti in v takšnem obsegu praktično ni mogoče izpeljati brez ustrezne logistike in organizirane podpore. Žal nam je doslej uspelo identificirati le štiri vpletene, s tem zadnjim smo morda stopili stopnico višje, nedvomno pa za tem mora stati širša združba kriminalcev,” je dejal Munda.

Foto: Maribor24.si

S prodajo droge bi lahko osumljenci zaslužili 3,5 milijona evrov

Spomnimo, mariborski kriminalisti so v začetku novembra v poslovnem objektu Vinske kleti Bistrica odkrili tehnično izjemno dovršeno opremljen prostor za gojenje prepovedane droge konoplje. S prodajo droge, ki so jo tam odkrili, bi lahko priprti osumljenci, ki so skrbeli za ta prostor, zaslužili več kot 3,5 milijona evrov.

V preiskavi so namreč policisti zasegli skoraj 1800 sadik konoplje ter 57 paketov hidroponično gojene rastline konoplje – skunka, skupaj težke okoli 27 kilogramov.

Eden največjih zasegov konoplje v zadnjih letih, osumljencem grozi do deset let zapora

Prostor je imel 900 kvadratnih metrov površin, posebej prirejenih za gojenje konoplje, in že samo oprema je po ocenah kriminalistov vredna okoli 150.000 evrov. Tudi to kaže, da je v ozadju širša organizacija. Na kraju so sicer odvzeli prostost trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so skrbeli za prostor in bivali v njem. Zdaj jim grozi do deset let zapora.

Na območju Policijske uprave Maribor je to v zadnjih letih eden največjih zasegov konoplje. “Takšnih razsežnosti doslej nismo bili vajeni. Po moji oceni gre za izjemne razsežnosti, zagotovo v moji karieri največji zaseg v smislu tehnične dovršenosti prostora kot količine, ki se je v tem primeru proizvajala in dajala na trg,” je že novembra povedal Munda.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: