Bomo na državno mejo res poslali do 2.000 vojakov?

Danes je potekal delovni sestanek, na katerem so govorili tudi o tem, da bomo morda na državno mejo poslali kar do 2.000 vojakov.

Tema sestanka je bila pregled sodelovanja med Slovensko vojsko in Policijo pri nadzoru državne meje. Dosedanje sodelovanje so minister za obrambo Matej Tonin, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter načelnik Generalštaba Slovenske vojske in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije brigadir Robert Glavaš in Andrej Jurič ocenili za zelo dobro.

Sodelovanje bo po besedah sodelujočih na sestanku, v prihodnje še izboljšali v prid še učinkovitejšemu nadzoru državne meje.

aleš hojs matej tonin
Foto: Vekoslav Rajh, MORS

Ob tem pojasnjujejo, da bo Ministrstvo za obrambo bo v okviru svojih pristojnosti ukrepe za izboljšanje delovanja Slovenske vojske pri pomoči Policiji izvedlo v treh korakih. Prenovili in izboljšali bodo pravila delovanja Slovenske vojske na meji, pri nadzoru meje, da bodo ta še jasnejša in natančnejša.

Poleg tega bo Slovenska vojska pripravila štiri stopnje angažiranja vojakov po 37. členu Zakona o obrambi. Zelena stopnja pomeni aktivacijo 150 vojakov, rumena 400, oranžna 800, rdeča stopnja pa aktivacijo 2.000 vojakov.

Obenem pa bo večino svojih usposabljanj Slovenska vojska v prihodnje izvajala na območjih ob meji, da bodo tako še okrepili prisotnost vojske na terenu.

Preberite tudi: Vlada na ulici izvedla anketo o aplikaciji Ostani zdrav: Vsi jo hvalijo! 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: