Amerika v polarnem mrazu, v Avstraliji 47 stopinj, pri nas pomlad

Večji del Združenih držav Amerike se bori s polarnim mrazom, na drugi strani zemeljske poloble vročina nikakor ne pojenja, naše kraje pa je obiskala pomlad.

Da je z materjo naravo nekaj hudo narobe, je zdaj že očitno. Amerika je bila v zadnjih treh tednih deležna tako poplav, kot tudi močnega snežnega ciklona in temperatur do kar -38 stopinj celzija. Številni umirajo zaradi mraza, razširila pa se je tudi gripa.

Na drugi strani sveta, natančneje v Avstraliji, se borijo z neverjetno vročim poletjem. Temperature te dni dosegajo celo 47 stopinj celzija. Velika je tudi požarna ogroženost, ljudje pa že komaj čakajo, da se stanje umiri.

V Slovenijo prihaja saharski prah

Posledice vremenskih ekstremov občutimo tudi pri nas. Če smo še decembra upali na zasneženo zimo, zdaj niti pomislimo ne na to. Temperature minuli vikend so ponekod po Sloveniji dosegle tudi 15 stopinj celzija, današnje jutro pa je bilo prej pomladno, kot zimsko. Za danes je napovedan še en pojav, ki bo presenetil marsikoga. Z južnimi vetrovi, ki prinašajo visoke januarske temperature, bo prišlo po vsej verjetnosti tudi nekaj saharskega prahu.

Vremenska napoved

Danes bo na zahodu oblačno, predvsem v Posočju bo občasno rahlo deževalo. V osrednji in vzhodni Sloveniji bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla. Ob morju bo pihal jugo, ki se bo proti večeru krepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, ob morju okoli 15 °C.

V noči na torek se bodo padavine na zahodu okrepile in proti jutru zajele tudi osrednje kraje.

Jutri bo oblačno in občasno deževno, ob morju lahko tudi zagrmi. Padavine bodo zvečer od zahoda slabele in v noči na sredo postopno ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 11, najvišje dnevne od 4 do 9, na Primorskem do 14 °C. V sredo in četrtek bo na zahodu delno jasno, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa pretežno oblačno in večinoma suho. Nekoliko hladneje bo.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: