Zaskrbljujoče: Prve padavine šele po 20. januarju?

V zadnjih mesecih je vreme izredno neobičajno za ta letni čas. Spremljajo nas relativno visoke temperature in sončno, predvsem pa suho vreme. Bi nas to moralo skrbeti?

žled
Foto: pixabay

Prave zime še nekaj časa ne bo

V Ameriki so imeli (in ponekod še imajo) prave zimske razmere, pri nas pa o takšnem vremenu ni ne duha ne sluha. December je bil tako rekoč suh in z izjemo nekaj dni sončen, takšno vreme pa nas spremlja tudi v zadnjih dneh. In še nekaj časa nas bo pravijo vremenoslovci, ki v svojih srednjeročnih napovedih omenjajo prve padavine šele okoli 20. januarja. Tudi takrat bomo po vsej verjetnosti deležni predvsem dežja in ne snega, kar bi sicer pričakovali v januarju.

Se moramo bati pozebe?

Vremenske spremembe v širšem pogledu prinašajo tudi skrb, da bi rastline in drevesa pričela prehitro brsteti. V kolikor bodo drevesa v zgodnji pomladi prehitro vzcvetela in bo kasneje prišla še slana ali sneg, bi to znalo privesti do prave naravne katastrofe – uničenja pridelkov. Skrb je sicer še odveč pravijo strokovnjaki, a v mislih moramo imeti tudi takšen scenarij.

Spomnimo se tudi žledoloma, ki smo mu bili priča februarja 2014. Tedaj je bil del Slovenije v ledenem oklepu, ki je uničil številne gozdove na Notranjskem in na Gorenjskem. Tedaj je sicer nizkim temperaturam sledil ciklon, dež pa se je iz minute v minuto spreminjal v debelejšo ledeno skorjo.

žledolom
Foto: pixabay

Vreme v prihodnjih dneh

V nedeljo zjutraj bodo temperature od -4 do 1, ob morju okoli 3 °C. Čez dan bo pretežno jasno. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 14 °C. V ponedeljek, torek in sredo se bo nadaljevalo suho vreme z nekaj megle po nižinah, pravijo na Arsu.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: