Prvi primer koronavirusa: Iz Maroka preko Italije prišel v Slovenijo

Ob 20.44 minut je bila javnost obveščena, da smo dobili prvi primer koronavirusa v Sloveniji. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. 

V UKC Ljubljana so pacientu, star naj bi bil okoli 60 let, vzeli bris, ki je bil pozitiven. Pacient je trenutno v izolaciji v UKC Ljubljana, natančneje na Infekcijski kliniki. Kot vse kaže gre za t.i. “importiran primer” osebe, ki je v Slovenijo pripotovala iz tujine.

Preberite tudi: Marjan Šarec POTRDIL: Odkrili koronavirus v Sloveniji! 

Na tiskovni konferenci so sporočili, da bodo v naslednjih urah in dneh sledili vnaprej določeni postopki preverjanja s kom je bil okuženi pacient v stiku. Tako kot veleva protokol, bodo tudi te osebe morale naslednje obdobje preživeti v izolaciji, da bi čim bolj lahko preprečili širjenje koronavirusa.

Kot vse kaže, je bil okuženi pacient, ki je trenutno nastanjen v izolacijski sobi v UKC Ljubljana, že pred obiskom zdravnika nekaj dni v Sloveniji, je najverjetneje bil v stiku z drugimi ljudmi. To pa pomeni, da bi lahko bilo v prihodnjih dneh in tednih v veliki verjetnosti še več.

Pacient, ki ima potrjen koronavirus se sicer NI držal splošnih navodil! Pacient je namreč svojega osebnega zdravnika obiskal osebno, namesto da bi o sumu na bolezen zgolj poklical v zdravstveni dom in počakal na navodila. S tem je namreč lahko potencialno ogroženih še več Slovencev, ki so se v tem obdobju zadrževali v zdravstvenem domu in okolici.

Okuženi pacient je po sicer znanih informacijah pripotoval iz Maroka. Pot ga je nato preko Italije vodila v Slovenijo, k zdravniku pa naj bi se napotil šele po nekaj dneh. Omenjeni zdravnik je obolelega nato poslal na nadaljnje preverjanje bolezenskega stanja v UKC Ljubljana, kjer so ob 20.44 uri prvi primer koronavirusa v Sloveniji tudi potrdili.

Minister za zdravje v odhodu, Aleš Šabeder javnosti sporoča, da so navodila javnosti o splošnih ukrepih še vedno takšni, kot so bili doslej. Za državljane veljajo splošni higienski ukrepi.

Številni strokovnjaki pravijo, da bi lahko bil koronavirus že dlje časa prisoten tudi v Sloveniji, a je današnji primer prvi potrjen primer koronavirusa v Sloveniji.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: