5 pravil za lažje praznično nakupovanje

December je mesec nakupovanja. Je pa tudi mesec popustov in nekateri izdelki so občutno cenejši, oziroma vsaj mislimo, da so.

Zato je pomembno, da med nakupovanjem ne izgubimo svoje glave za kakršne koli nepremišljene nakupne odločitve. Svetujemo vam, da se raje držite osnovnih pravil nakupovanja, če želite res vsaj malo prihraniti, oziroma ceneje nakupovati.

Pred vami so naše smernice za lažje nakupovanje.

1. Naredite seznam in se držite finančnih okvirov

Na list papirja, ali v beležko telefona zapišite, kaj morate zares kupiti in kakšna je vaša finančna meja, da ne boste padli pod vpliv marketinške psihologije. Oznake “zadnji artikel” ali “omejena izdaja” vas pogosto zelo premamijo in tako bi posledično lahko kupili nekaj, česar ne potrebujete. Tudi vas kdaj preveva misel, kaj če bom res zamidil-a to “posebno” ponudbo!

Praznični duh nas lahko kaj hitro zavede in tako zapravimo veliko več, kot smo načrtovali. Zato se poskusite upreti impulzivnemu nakupovanju, še posebej, če niste prepričani, kako dobra ponudba je v resnici.

nakupovalna košarica
Foto: pixabay

2. Dobro preverite izdelek

Primerjava cen je najboljši način, da se prepričate, da boste z nakupom zadovoljni. Pred nakupom poskusite ugotoviti, kakšna je bila prvotna cena izdelka pred nekaj meseci. Na žalost se večkrat zgodi, da originalna cena izdelka ni znižana toliko, kot kaže “popust”.

Primerjajte tudi cene akcijskih izdelkov s popusti drugih trgovin, saj bo že majhna razlika (na primer 5%) hitreje končala v vaši košarici. Poleg tega je koristno že prej preveriti tudi ocene drugih strank, ne glede na to, ali gre za uradno spletno stran izdelka, ali pa za komentarje v Facebook skupinah.

bančne kartice
Foto: pixabay

3. Ne čakajte na zadnje minute

Če ima drag in kakovosten izdelek že prej 30-40% popusta, je zelo malo možnosti, da mu bo cena še padla. Velika verjetnost je, da bo izdelek razprodan preden se boste vi odločili za nakup. Večina trgovin je s svojimi prazničnimi popusti začela že na črni petek, zato spremljajte ponudbo in poskrbite, da boste kupovali ob pravem času.

500 evrov denar
Foto: VideoSvet

4. Preverite pravila trgovine

Pogoje in pravila trgovine je potrebno še posebej koristno preveriti, če kupujete preko spleta. Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste kupili izdelek, ki je bil drugačen, kot na sliki, ali pa ni ustrezal specifikacijam prikazanim na spletni strani. Zato je zelo pomembno, da vnaprej preverite njihova pravila in možnost vračila izdelka, če vam slučajno izdelek ne bo ustrezal.

Vprašanje je, v katerih primerih lahko vrnete izdelek, glede na to, da je bil kupljen po nižji ceni. Preverite, ali vam lahko v takšnih primerih vrnejo celoten znesek kupnine. Pa tudi kakšno je trajanje garancije, je potrebno prej preveriti, če se odločite za nakup.

darila
Foto: pixabay

5. Varnost je na prvem mestu

Če nakupujete preko spleta, da bi se izognili gneči, bodite še posebej previdni pri nepreverjenih podjetjih, znamkah in popustih, ki se zdijo nerealno dobri. Najbolje je kupovati preko spletnih trgovin iz Slovenije, ali pa drugih držav iz EU, saj je tako večja možnost, da boste rešili morebitne zaplete.

Preberite tudi: Naslednja generacija e-poslovanja – nakupovanje v živo in prek TikToka  

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: