5-letni Gal nujno potrebuje operacijo, zavarovalnica mu je noče plačati

Družina Vrbnjak-Šteflič, ki jim je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavrnil vlogo, zdaj išče »pravico« s pomočjo odvetnika, piše Maribor24.si.

Foto: osebni arhiv

Drora Paleya, ki ima zasebno kliniko na Floridi v ZDA in je pomagal že številnim otrokom iz Maribora ter tudi Slovenije, naj bi v kratkem obiskal 5-letni Gal iz Zgornjega Dupleka. A kot je za Maribor24 povedala njegova mamica Nataša Vrbnjak, se je zalomilo, zato njegova operacija zaenkrat, žal, še »visi v zraku«.

Vzpodbudne so jim naposled vlile novo upanje

»Gal ima diagnozo sinostosi radioulnaris bill, kar pomeni, da z rokicami nima supinacije in pronacije. Že skoraj 4 leta obiskujemo ortopeda dr. Lovra Suhodolčana na polikliniki v Ljubljani, saj smo nekaj mesecev prej bili v samoplačniški oskrbi v Mariboru. A ne Mariboru, niti v Ljubljani nam niso omenili, da bo potrebna operacija, vse dokler nismo konec januarja lani srečali dr. Paleya, ki nam je z vzpodbudnimi novicami dal novo upanje. Diagnoze, ki jo ima moj sin, so pri nas zelo, zelo redke, zato menimo in se borimo, da je operacija v ZDA najboljša in uspešnejša rešitev za Gala,« je poudarila Vrbnjakova. Pomoč so poiskali tudi v avstrijskem Dunaju, pri dr. Wernerju Girsch, a tudi tam niso dobili kakšne koristne informacije, da bi se njegovo zdravstveno stanje lahko izboljšalo.

Sinova operacija na Floridi za družino predraga

Operacija onstran velike luže je za družino Šteflič-Vrbnjak prevelik zalogaj, priznava mama Nataša, zato so se za pomoč, kot večina slovenskih staršev, s podobnimi težavami njihovih otrok, v Ljubljani obrnili na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). »Lani marca so nam prošnjo zavrnili, a smo se pritožili. Kljub temu so nas junija spet zavrnili. Vseeno smo zaznali kanček upanja avgusta tega leta, ko so nas poklicali in povabili na kontrolo, saj se jim je sprostil termin. Po pregledu smo dobili na izvidu napisano, da nas pošiljajo naprej v tujino na zdravljenje. In to je bilo vse. Niso nas več naročili, kot smo med drugim pričakovali, saj ortopeda ves čas nujno potrebujemo,« je razložila Vrbnjakova.

Sicer pa je moč družini Vrbnjak priskočiti na pomoč tudi s prostovoljnimi prispevki, ki jih zbirajo na TRR računu SI56 0510 0702 8800 587 (Vrbnjak Šteflič Nataša).

Po nasvetu odvetnice so se odločili za tožbo

Po napotitvi na zdravljenje v tujini so se z vlogo ponovno obrnili na ZZZS, ampak tokrat za Orthopadisches Spital GmbH na Dunaju, kjer so že bili. »Četudi za to bolnišnico sploh nismo dali vloge, ampak smo želeli v ZDA, sem med drugim tudi izvedela, da doktor Girsch tam sploh ne dela več,« je pojasnila sogovornica, ki je zadeva začela reševati s pravniki. Najeli so odvetnico, ki jim je napisala pritožbo na to odločbo, a so jo spet zavrnili. »Po nasvetu odvetnice pa smo se zdaj odločili za tožbo,« je neomajna Vrbnjakova.

Sam se ne more obleči, niti sleči

Sicer pa se družini stroški za zdravljenje svojega otroka kar naprej kopičijo. »Sami smo plačali pregled v Mariboru maja 2015 in zanj takrat odšteli 60 evrov. Prevoz v Avstrijo v Seinfeld in nazaj, pregled pri dr. Paleyu ter vožnja tudi po izvide so nas stali 850 evrov. Stroški se kar nabirajo, plačati moramo tudi odvetnico,« pravi Vrbnjakova, ki s sinom enkrat do dvakrat mesečno obiskujeta delovno terapijo in enkrat mesečno fizioterapijo. Imata tudi razvojno ambulanto v vrtcu. Gal, ki je že šoloobvezen, pa ima tudi specialno pedagoginjo, ki mu je sicer v razvojni ambulanti predpisala 4 ure pomoči ter začasnega spremljevalca. »Zaradi osebne higiene in nekaterih stvari si sam namreč ne more obleči in sleči oblačil, zato zdaj čakava, kaj bodo določili v UR Soči glede prilagoditve in defektologinje,« je sklenila Vrbnjakova.

Povezali so jo z drugimi mamicami

O primeru smo se obrnili tudi na Humanitarno društvo Maus iz Maribora, kjer nam je Nataša Švikart pojasnila, da se je Vrbnjakova nanje res obrnila. »Povezali smo jo z drugimi mamicami, ki imajo podobne izkušnje. In seveda bomo izvedli akcijo pomoči, takoj ko bo potrebno,« je zagotovila Švikartova. Dodala je, da so Galovo mamico povezali z odvetnico, ki se ukvarja s tovrstnimi primeri.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: