31-letnik agresiven do policistov, kasneje umrl na dvorišču hiše

Mariborski policisti poročajo o smrti 31-letnega moškega, poroča Maribor24.si.

Foto: Maribor24.si

Včeraj, 16. 9.2018, malo po 14. uri je neznana oseba, ki se je predstavila zgolj z vzdevkom, zaprosila policijo na interventno telefonsko številko 113, za intervencijo v okolici Maribora, saj naj bi ga napadale neznane osebe. Na kraj smo takoj napotili patruljo policistov PP Šentilj, ki sta na dvorišču hiše, kjer naj bi bila kršitev našla 31-letnega moškega, ki ga je policija že večkrat obravnavala. Ko sta policista izstopila, je bil moški zelo nemiren. Hodil je sem ter tja ter takoj pričel vpiti na policista, naj ga pustita pri miru in da je zaužil več prepovedanih drog. Ker sta policista ocenila, da ta oseba nujno potrebuje zdravniško pomoč, smo na kraj napotili še reševalce.

Med postopkom je opisani moški postajal čedalje bolj agresiven, dvakrat je udaril po strehi službenega vozila policije, skušal odtrgati modro rotacijsko luč, nato pa si slekel majico, se postavil v borbeni položaj (gard) in izzival policista k pretepu. Ker opozoril, naj se umiri ni upošteval, sta policista zoper njega uporabila prisilna sredstva in počakala na reševalce.

Moški se je pomiril, potem pa izgubil zavest

Po prihodu reševalcev se je moški za trenutek pomiril, nato pa spet postal agresiven, med tem pa nenadoma izgubil zavest. Policista sta mu snela lisice, da sta ga reševalca lahko oživljala, vendar je kljub temu in kljub kasnejši dodatni zdravniški pomoči na kraju, umrl.

Dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru je ogled kraja dogodka prepustila policiji, je pa odredila sodno obdukcijo. Prav tako na kraj ni prišla dežurna državna tožilka.

Sodna obdukcija je bila opravljena danes, 17. 9. 2018. Dosedanje ugotovitve kažejo na to, da je pri pokojnem prišlo do zastoja dihalne in srčne funkcije, ki bi jo bilo možno povezati s sumom po zaužitju več ali večje količine prepovedanih drog. Dosedanje ugotovitve kriminalistov tujo krivdo kot vzrok smrti izključujejo. O zadevi je bilo obveščeno tudi Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, katerega policisti so prevzeli vodenje zadeve.

Komisija bo ocenila okoliščine uporabe prisilnih sredstev

“Še posebej poudarjamo, da dosedanje ugotovitve kažejo na to, da smrt pokojnega nikakor ni povezana s posredovanjem policije in z uporabo prisilnih sredstev. Zato tudi odločno zavračamo namigovanja, ki so se pojavila na družbenih omrežjih, da je za smrt krivo posredovanje policije. Prav tako je nepomembno ali je pokojni bil pripadnik kake skupine, društva ali združenja, kot namigujejo nekateri. Generalni direktor policije bo, na podlagi 3. odstavka 133. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ustanovil komisijo, ki bo preverila in ocenila okoliščine uporabe prisilnih sredstev in policijskih pooblastil,” še sporočajo iz PU Maribor.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: