3. JULIJ, Dan brez plastičnih vrečk

Danes praznujemo mednarodni dan brez plastičnih vrečk, dan, ko v trgovino raje s seboj prinesemo svoje.

Foto: Unsplash

Nakupovalci naj bi po celem svetu letno porabili 500 miljard plastičnih vrečk za enkratno uporabo

To pomeni povprečno 150 vrečk letno na prebivalca. Ne le, da je to izjemno potratno, tudi izredno škodljivo je za okolje. Bitja, ki jih naše ravnanje najbolj prizadene, živijo v oceanu, kamor kamor pristane največ odsluženih plastičnih vrečk in plastike nasploh. Na milijone ton je že potonilo v globoke dele oceana, kjer pravzaprav ne vemo, točno, kaj se dogaja in katera morska bitja trpijo zaradi tega. Ogromno ton plastike pa še vedno plava na površini. Nič čudnega, da je prvi znak človeške stvaritve, ki ga mornarji vidijo, prav lebdeča plastika na površini!

Vsaka plastična vrečka posebej potrebuje do 1000 let, da se razgradi v drobne delce. In prav zaradi tega je ključno, da začnemo skrbeti za svet, v katerem živimo.

Zdaj gre za nas, ne več za zanamce.

Nekatera podjetja, poznana kot zelena podjetja, so prilagodila svoje delovanje okolju prijazno. Greenpeace ni edina organizacija, ki se bori za lepši jutri. Mnoge trgovine se tudi počasi prilagajajo potrošnikom, ki postajamo vedno bolj osveščeni o ekološki katastrofi, ki nam visi za vratom.

“Od kar smo v Zelencih pred tremi leti začeli ponujati okolju prijazne alternative izdelkom za enkratno uporabo, se kaže vedno večje zanimanje. Začeli smo s pralnimi vrečkami, ki so namenjene nakupovanju sadja in zelenjave in nadomeščajo tiste, tanke, ki jih še vedno brezplačno in v neomejenih količinah ponujajo v supermarketih in na tržnici. Takrat je bilo to nekaj novega in celo malo čudnega, danes pa nas že mnoge trgovine posnemajo in uporabnikov je vedno več.”

Zato imamo v trgovini na voljo papirnate vrečke in vrečke iz blaga. Trgovina Zelenci, ki nam je tudi prijazno poslala zgornjo izjavo, kaže, da je naše zanimanje tisto, ki lahko spremeni trg.

Trgovina Zelenci je le ena izmed projektov, ki deluje v okviru društva Ekologov brez meja. Društvo se zavzema za svet brez odpadkov in v okviru tega čisti obalo, odkriva divja odlagališča in se zavzema, da bi se čim manj hrane metalo stran.

3. julij, dan brez plastičnih vrečk. Julij, mesec brez plastike.

Tisti, ki bi poskusili vzdržati cel mesec brez plastike za enkratno uporabo, se lahko pridružite tudi globalnemu gibanju Julij brez plastike s hashtagom #plasticfreejuly.

Ne veste kje začeti? Vrečke iz blaga so dober začetek. Jutri pa lahko plastične slamice črtate z nakupovalnega seznama.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: