Učiteljica mariborske osnovne šole grobo zlasala dva učenca: “Vsakemu lahko malo poči”

Učiteljica gospodinjstva na Osnovni šoli Kamnica bi naj grobo zlasala dva učenca šestega razreda ter oba z glavama večkrat udarila enega ob drugega. Dogodek že preiskujejo kriminalisti, poroča spletni portal Maribor24.si.

Slika je simbolična
Oglasi

Incident, v katerem je učiteljica Osnovne šole Kamnica grobo zlasala dva učenca šestega razreda, se bi naj zgodil pri uri gospodinjstva. Predmet je bil na urniku v petek, peto ali šesto šolsko uro. Učiteljica bi naj po posredovanju staršev dejanje priznala ter se branila z besedami, češ “takrat so že vsi malo utrujeni in lahko vsakemu malo poči“, poroča časnik Večer.

Učenca bi naj zlasala, potisnila na kolena ter z njunima glavama večkrat udarila enega ob drugega

Učiteljica gospodinjstva se bi naj razjezila med uro gospodinjstva, saj je v njenem razredu nastal nemir. Povzročila bi ga naj starejša učenca, ko sta med pomivanjem posode v umivalniku našla ‘nekaj ogabnega’. S temi besedami sta nase usmerila vso pozornost šestošolcev, ki so bili v razredu. Učenci so začeli vstajati in se gnetiti ob umivalniku. Učiteljica bi naj pograbila dva učenca, ki sta ji bila najbližje, ju grobo zlasala, pričela grobo vleči ter ju pri tem potisnila tudi na kolena. Nato bi ju naj ponovno dvignila na noge ter z njunima glavama večkrat udarila enega ob drugega.

Dogodka šola naj ne bi skrivala, a ravnatelj ga policiji ni prijavil

Dogodek, ki se je zgodil novembra prejšnje leto, je po pripovedovanju staršev učencema prizadejal hude telesne bolečine, ju ponižal ter grozno prestrašil. Posledice bi naj učenca nosila še danes, saj večkrat tarnata o raznih izgovorih, da bi lahko izpustila petkov šolski dan, ko je na sporedu gospodinjstvo. Starši učencev Osnovne šole Kamnica ocenjujejo, da je šola vedela za dogodek, a ga ni želela obešati na velik zvon. Ravnatelj naj ne bi bil vedel, da mora sam prijaviti nasilje, do katerega je prišlo. Še sedaj ravnatelj ne ve, kdo je zadevo prijavil policiji. “Dogodka ne skrivamo. Prišlo je do fizičnega nasilja učiteljice nad dvema učencema. To se ne bi smelo zgoditi. Izpeljan je bil izredni inšpekcijski nadzor, imeli smo obisk policije, ki je govorila z delavko. Na ministrstvo smo poslali poročila,” je za Večer pojasnil ravnatelj Tomaž Čeplak.

Otroka bi naj sedaj zaradi dogodka izostajala od pouka

Otroka, ki sta bila zlasana, naj o dogodku ne bi povedala svojim staršem. O njem so jih obvestili ostali otroci na govorilnih urah, nato je beseda potovala do razredničarke, ki o dogodku naj ne bi vedela ničesar. Zatem so starši o dogodku povprašali dotično učiteljico, ki je dogodek nato priznala. O nasilnem incidentu ni bila obveščena niti šolska svetovalna delavka. O dogodku je bil nato, dobra dva tedna po incidentu, obveščen tudi ravnatelj Osnovne šole Kamnica, ki naj bi bil dejal, da sta otroka naredila napako, ker o dogodku nista spregovorila takoj. Dogodek bi naj bil zaradi tega, po ravnateljevih besedah, obravnavan drugače, saj naj bi zadeva že zastarala. “To je zame velika šola, da bom v prihodnje beležil vsako vrsta pogovora,” je odgovoril Večeru, češ zakaj o sestanku s starši ne obstaja noben zapisnik.

Slika je simbolična

Učiteljica naj bi se kmalu upokojila

Učiteljica bi naj dobila pisni opomin pred odpovedjo. To je staršem učencev povedal ravnatelj, ki je istočasno tudi povedal, da ne vidi smisla v ostrejši kazni, saj “sodni mlini počasi meljejo, učiteljica pa naj bi se kmalu upokojila.” Ravnatelj tako še vedno zaupa v učiteljičino delo. Po besedah Čeplaka naj bi bil to prvi takšen dogodek na šoli, dodal pa naj bi tudi, da bi bilo učiteljico sedaj tudi težko nadomestiti. Ta naj bi se učencema vpričo celotnega razreda tudi opravičila, prisotna naj bi bila tudi svetovalna delavka. Učiteljica naj lasanja učencev ne bi zanikala, medtem pa zanika oz. se ne spomni, da naj bi učenca treskala z glavami.

Starši čutijo, da šola preveč ščiti učiteljico

Starši ocenjujejo, da vodstvo šole preveč ščiti svojo učiteljico ter da bi morali stvar vzeti resneje. Ravnatelj je za Večer povedal naslednje: “Ščititi v takem primeru ne smeš nikogar. Gre za postopke, ki so zapisani v zakonu o delovnih razmerjih, in jih je treba upoštevati. Pogledal sem sodno prakso in šel na izobraževanje prava za ravnatelje.” A starši so nezaupljivi, med njimi bi naj krožile govorice, da naj bi bila učiteljica že večkrat nasilna do svojih učencev, sedaj želijo, da bi bil pri urah gospodinjstva prisoten še nekdo iz šole, v izogib ponovitve dejanja.

Incident že v kriminalistični preiskavi

Neljubi dogodek bi naj že preiskovali kriminalisti, na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru pa so prejeli ovadbo zoper dve osebi, trenutno so v fazi zbiranja obvestil. Po poročanju Večera pa bi naj bila policija v Osnovni šoli Kamnica tudi ta teden, vendar nepovezano z dogodkom iz novembra, a ravnatelj o obisku policije ne želi govoriti.

 

Oglas:

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: