GOLJUFIJA številnih slovenskih profilov na Instagramu?!

Številni znani slovenski estradniki ter blogerji in vlogerji naj bi imeli lažne, oziroma kupljene sledilce. Tako lahko sklepamo po slikah, ki jih je neznanec objavil na Instagramu pod psevdonimom kupljeni_followerji_slovencev! Pa je temu res tako, ali gre za lažno zavajanje?

Oglasi

Foto: Instagram printscreen

Profil kupljeni_followerji_slovencev je bil, razvidno iz spletne aplikacije, odprt po 15. juliju 2017. Kdo stoji za profilom, ni znano. Ima pa sam profil nekaj manj kot 50 sledilcev. Glede na objave fotografij, oziroma printscreene sodeč, imajo Slovenci, ki naj bi imeli kupljene/lažne sledilce, sami med 8.000 in do celo 320.000 sledilcev. Od teh naj bi bilo lažnih kar med 29-59 odstotkov profilov.

Kdo naj bi bili Slovenci s kupljenimi ali lažnimi sledilci, lahko pogledate TUKAJ.

Ste se spraševali, zakaj nekateri to počnejo? Strokovnjaki pravijo, da si ti ljudje želijo biti priljubljeni na medmrežju. Na podlagi števila sledilcev sicer blogerji in vlogerji pridobivajo tudi nove sponzorje. Pri tem je treba opozoriti, da se samo kupovanje, ali manipuliranje z lažnimi profili t.i. podpornikov na dolgi rok ne izplača in prinaša več škode, kot koristi. Algoritem Instagrama take “insta-nt-zvezde” začasno suspendira, pred leti pa so na Instagramu celo izvedli množično brisanje Instagram računov.

Mnogi se tako še vedno ne zavedajo, da lažni sledilci ne prinašajo novih strank ali oboževalcev, obenem pa lahko oslabijo celo svojo blagovno znamko. Žan Nekrep, strokovnjak za digitalni marketing ob tem dodaja: “To kar je bilo objavljeno pod psevdonimom kupljeni_followerji_slovencev, je bilo poizvedeno z aplikacijo ProfileReport. O natančnosti tega appa težko komentiram, bi pa rekel da je imeti kupljene sledilce kratkoročno lahko uspešno, dolgoročno pa pogubno sploh v majhni Sloveniji. Vsak pameten sponzor, ki bi najel na primer nekoga za promocijsko objavo na Instagramu (instagram influencerja), bi želel dober odziv in to je s kupljenimi sledilci veliko slabše, kot s pravimi followerji. Vedno je najprej treba začeti graditi na občinstvu, če želimo zgraditi dolgoročno uspešno blagovno znamko ali uveljavite sebe.”

Žan Nekrep, avtor, podjetnik in svetovalec za digitalni marketing. Foto: facebook

Nekrep ob tem še svetuje: “Svetujem vsem, ki razmišljajo o nakupu “fake followerjev”, naj raje komentirajo na drugih IG računih, objavljajo več na IG-ju, uporabljajo hastage – vzelo bo več časa, se bo pa splačalo na dolgi rok.”

Kako določenemu profilu raste število sledilcev lahko preverite na socialblade.com.

Pa je temu res tako? Na instagram profilu se je znašlo tudi ime ene najbolj priljubljenih in popularnih slovenskih blogerk ter Miss športa Slovenije 2009, Ajda Sitar. Ajda zase pravi, da ji Instagram profil pomeni podaljšek njenega bloga. Je družbeno omrežje, na katerem promovira svoje delo in širi svoj vpliv, zato težko enoznači, koliko časa zares nameni Instagramu. Ni pa ta čas zanemarljiv, saj delo zajema pripravo fotografij, načrtovanje objav, raziskovanje kdaj bo objave najbolj smiselno deliti.

Resnično ne vem, kakšen je razlog za takšno objavo. Upam, da je šlo le za iskanje pozornosti profila kupljeni_followerji_slovencev, saj so trditve naravnost smešne. Konec koncev lahko takšne objave pripeljejo celo do kazenske in civilne odgovornosti, pravi Ajda. Foto: instagram

Ob tem Ajda dodaja: “Načeloma se sama ob podobnih objavah raje ne oglašam, saj ne želim dodajati žerjavice na ogenj. A vendar, tokrat sem se odločila javno spregovoriti o tem predvsem iz razloga, ker se mi ne zdi pravično, da nekdo meče vse nas v isti koš. Dejansko nam takšne objave lahko škodujejo, saj škodujejo našemu ugledu in posledično tudi zaslužku. Seveda le, če posameznik verjame takšnim objavam. Iskreno upam, da imajo moji sledilci dovolj pameti, da sami presodijo, komu in kaj verjeti. In upam, da enako velja tudi za naročnike. Je pa morda prav ta objava nekakšen “wake up call” za vse naročnike, da razmislijo o primernosti in pristnosti vplivnežev, s katerimi želijo delati.”

 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: