2 smrti v Celju: Čaka jih prekop žare, šele nato nov pogreb

Ali bi se dvem smrtnim žrtvam upokojencev zaradi zamenjave identitete v celjski bolnišnici lahko izognili? Ministrstvo za zdravje je zdaj na Policijo podalo ovadbo zoper neznane storilce zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov v Splošni bolnišnici Celje.

Zamenjava identitete vodila v smrt

Zdaj je vse bolj jasno, da je zamenjava identitete dveh upokojencev, seveda še vedno neuradno, vodila so dveh smrtnih žrtev. V nedeljo, 26. septembra je namreč umrl še drugi pacient, ki je vpleten v izredni dogodek zamenjave identitete.

V ovadbi so na ministrstvu zapisali: “V primeru, da bi se izvajalec reševalnega prevoza Zdravstveni dom Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega pacienta samostojno, po oceni ministrstva do zamenjave pacientov ne bi prišlo.”

Kot so še zapisali v ovadbi, zdravstveni delavci niso ravnali s potrebno pazljivostjo, čeprav so se lahko in bi se morali zavedati, da pri sprejemu dveh pacientov lahko pride do njune zamenjave. “Navedeno utemeljuje obstoj krivdne odgovornosti sodelujočih oz. njihove malomarnosti,” so ocenili na zdravstvenem ministrstvu.

bolniška soba
Simbolična fotografija. Foto: unsplash

Poročilo celjske bolnišnice je bilo preskopo

Ministrstvo je prepričano, da je interno poročilo celjske bolnišnice preskopo in ciljno usmerjeno v preiskavo delovanja reševalcev ZD Sevnica, namesto da bi z razjasnitvijo okoliščin dela Urgentnega centra Celje preprečilo ponavljanje tovrstnih napak.

Spomnimo. V času zdravljenja v SB Celje je eden od pacientov umrl, zaradi napačne identitete pa so bili o njegovi smrti obveščeni napačni svojci. Da je prišlo do napake, so svojci izvedeli šele, ko so umrlega bolnika že pokopali. Prav na ta dan se je namreč drugi bolnik vrnil v dom starejših, kjer so zaradi nasprotujočih si informacij takoj sprožili postopke, ki so pripeljali do ugotovitve o zamenjavi identitet.

V nedeljo, 26. septembra 2022, je medtem umrl tudi drugi pacient iz omenjene afere o zamenjavi identitet pacientov. Moški je po poročanju časopisa Delo umrl v eni od slovenskih bolnišnic, a ne v celjski. Ali je to posledica dejstva, da so ga v celjski bolnišnici zdravili na podlagi diagnoz druge osebe, bodo pokazale preiskave.

žara pogreb
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Čaka jih prekop žare, šele nato nov pogreb

Družina, ki je najprej pokopala napačnega pokojnika zdaj čaka na obdukcijo. Trenutno še ni jasno kako bo s pogrebom, prav tako sin še ni znal povedati, kdaj bo pogreb. Najprej bo namreč treba opraviti prekop žare, v kateri leži svojec druge družine, in potem pokop.

Preberite tudi: To ni prvi večij zdrs v Splošni bolnišnici Celje, pravi zaposleni! 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: